Blogs

Zomerbanden wisselen, wanneer moet dat?

Zomerbanden wisselen, wanneer moet dat? Dit is een veel gestelde vraag die we in dit blog voor u gaan beantwoorden. Wanneer het weer lente begint te worden, lopen de temperaturen doorgaans snel op. Zodra de temperaturen boven de 7 graden komen is het advies om de zomerbanden erop te leggen. De rubbersamenstelling van de zomerband is namelijk zo gemaakt dat deze boven de 7 graden voor optimale prestaties zorgt en daarmee gepaard gaat met optimale grip op de weg en uitstekend rijcomfort. Boven de 7 graden zullen de winterbanden juist gaan slijten, omdat het rubber niet geschikt is voor deze temperaturen.

autobandencheck wanneer zomerbanden wisselen

Zomerbanden erop leggen, doe het op tijd

Zomerbanden erop leggen, het lijkt niet zo noodzakelijk als winterbanden. Wanneer het immers winter wordt, ontstaat er gladheid, natheid en is er minder grip op het wegdek. Genoeg reden om risico’s te vermijden en winterbanden op de auto te leggen. In de zomer is er echter veel minder gevaar op de weg vanwege extreme weersomstandigheden en lijkt de nood om zomerbanden te wisselen minder hoog. Toch is het wel degelijk van belang om bij zomerse temperaturen de zomerbanden te monteren. Zodra de temperaturen dus weer stijgen en boven de 7 graden uitkomen is het zaak om de zomerbanden te wisselen.

Bekijk ons volledige assortiment zomerbanden

Waarom zomerbanden wisselen?

Zomerbanden zijn van een andere rubbersamenstelling gemaakt dan winterbanden en presteren daardoor beter bij hogere temperaturen. Bij winterse omstandigheden slijten de zomerbanden namelijk, doordat het rubber niet gemaakt is voor koude temperaturen. De banden gaan daardoor stukken minder lang mee en de slijtage kan gevaarlijke situaties opleveren. Dat geldt anderzijds ook voor het doorrijden op winterbanden in de zomer. Doordat het rubber niet geschikt is voor hoge temperaturen levert dit slijtage aan de banden op, wat in de winter weer voor gevaarlijke situaties zorgt en waardoor de winterband veel minder lang meegaat. Het is dus wel degelijk van belang dat u tijdig uw winterbanden vervangt door zomerbanden. De verschillende weertypen in zomer en winter stellen namelijk andere eisen aan uw banden. Meer over het wisselen van winterbanden lees je in onze blog: winterbanden wisselen, wanneer moet dat?

Wanneer zomerbanden wisselen?

Branchevereniging VACO kondigt per radio tweemaal per jaar de bandenwisselweken aan.
Doorgaans valt dit moment:

  • In de maand oktober en in de maand april
  • Zodra de klok verzet wordt en de zomer- of wintertijd ingaat

Naast het tijdig wisselen van uw zomerbanden is het ook zaak dat u regelmatig, bij voorkeur één keer per maand, uw bandenspanning controleert. Bij een te lage bandenspanning slijt de band namelijk veel harder, waardoor slijtage op kan treden. Wilt u meer informatie over het wisselen van zomerbanden of wilt u zomerbanden kopen? Bekijk dan het assortiment zomerbanden op onze website of neem contact met ons op.

Zoek een montagepunt

Vraag een persoonlijk zomerbandenadvies aan

Ben je op zoek naar  nieuwe zomerbanden, maar vind je het lastig om de meest geschikte banden te vinden? Wij helpen je hier graag bij door middel van een vrijblijvend advies op maat!

Autobandencheck-zomerbanden-monteur-duim

 

Vraag hier jouw offerte aan en je ontvangt binnen 1 werkdag een persoonlijk advies. 

Vraag een persoonlijke offerte aan