Zijn 4-seizoenenbanden ook geschikt voor mijn auto?

Naast winter- en zomerbanden bestaan er ook 4-seizoenenbanden. Dit zijn banden waarmee je niet alleen in de winter of zomer, maar het gehele jaar door veilig kunt rijden. Als je graag wilt weten of 4-seizoenenbanden ook geschikt zijn voor jouw auto lees dan snel verder over de eigenschappen en de voor- en nadelen van een 4-seizoenenband.

autobandencheck zijn 4-seizoenenbanden geschikt voor mijn auto

Eigenschappen van een 4-seizoenenband

Een 4-seizoenenband, ook wel all weather band genoemd, bevat zowel eigenschappen van een winterband als een zomerband. De rubbersamenstelling van een 4-seizoenenband zorgt ervoor dat het bij hoge en lage temperaturen voldoende grip biedt. Uiteraard presteert een winterband bij extreem koude weersomstandigheden beter dan een 4-seizoenenband. Dit geldt ook voor een zomerband bij hoge temperaturen. Het profiel van een 4-seizoenenband is zo gemaakt dat het zeer goed vuil en water kan afvoeren. Deze band presteert op nat wegdek dan ook stukken beter dan een zomerband.Bekijk ons volledige assortiment 4-seizoenenbanden4-seizoenenbanden zijn te herkennen aan....

4-seizoenenbanden kun je herkennen aan verschillende symbolen op de zijkant van de band. Vaak wordt deze band aangegeven met een A/S symbool, wat staat voor All Season. Ook plaatsen fabrikanten soms eigen symbolen op de zijkant van de band om te laten zien dat het om een 4-seizoenenband gaat. Denk hierbij aan een zonnetje, druppels en sneeuwvlok. 4-seizoenenbanden zijn vaak ook voorzien van een M+S (Mud + Snow) markering. Deze M+S markering betekent overigens niet dat je met deze banden in sommige Europese wintersport landen mag rijden. Hiervoor dient ook het ‘Three Peak Mountain Snowflake’ (een berg met een sneeuwvlok) symbool aanwezig te zijn. Lees meer over winterbandenplicht in onze blog: “Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?”

Zijn 4-seizoenenbanden ook geschikt voor mijn auto?

Gekeken naar het Nederlandse klimaat dan zijn 4-seizoenenbanden zeker een goed alternatief. Strenge winters kennen we al jaren niet meer en ook is er geen winterbandenplicht. Of 4-seizoenenbanden ook daadwerkelijk geschikt zijn voor jouw auto, dat kunnen we bepalen aan de hand van een aantal vragen:

  • Rijd je voornamelijk in de binnenstad?
  • Rijd je niet meer dan 10.000 kilometer per jaar?
  • Rijd je niet tijdens extreem winters weer of in wintersportgebieden?
  • Wil je liever niet twee keer per jaar je banden wisselen?
  • Wil je kosten besparen op de aanschaf van een tweede set banden?

Heb je op alle bovenstaande vragen ja geantwoord en wil je toch het hele jaar door veilig rijden? Dan zijn 4-seizoenen banden ook geschikt voor jouw auto. Welke 4-seizoenenband geschikt is voor jouw auto dat hangt af van je bandenmaat, je voorkeur en je budget. Er zijn diverse merken die 4-seizoenenbanden op de markt hebben gebracht. Jaarlijks worden er bandentesten uitgevoerd door de ANWB, deze zou je ook kunnen raadplegen voor je een keuze maakt.

Wat is mijn bandenmaat?

Bridgestone Turanza T005