Wet- en regelgeving winterbanden

Winterbandenplicht

In veel landen moeten personenwagens zijn uitgerust met winterbanden gedurende winterse omstandigheden. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om met winterbanden te rijden, maar zodra de temperatuur onder de 7 °C komt wordt het rijden met winterbanden wel aanbevolen.

Ben je regelmatig in het buitenland te vinden tijdens de wintermaanden? Dan raden wij het aan om grondig uit te zoeken waar en wanneer winterbanden een verplichting zijn, om de nodige bekeuringen te voorkomen, maar vooral ten behoeve van je eigen veiligheid!

Bekijk ons assortiment winterbanden

autobandencheck winterbandenwetgeving

Ben jij toe aan nieuwe winterbanden?

Doe de scan en ontdek of je nog een tijd kunt doorrijden op je huidige banden of dat je nieuwe banden moet gaan aanschaffen.  

Doe de test
autobandencheck - winterbanden - scan - nieuwe banden nodig

Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

De winterbandenwet gaat van kracht bij winterse omstandigheden. Dit is niet op voorhand te bepalen en daarom is verstandig tijdig je banden te vervangen als er een rit door het buitenland op de planning staat. Onder winterse omstandigheden worden doorgaans sneeuw, ijs en een temperatuur van 7 °C of kouder gerekend.

Het sneeuwvloksymbool is de maatstaf waarmee wordt bepaald welke band als winterband beschouwd mag worden. Winterbanden zijn tevens verplicht onder caravans en aanhangers, op enkele uitzonderingen na.

Autobandencheck sneeuwvloksymbool winterbanden

Wet- en regelgeving winterbanden per land

Hieronder staat de wetgeving met betrekking tot winterbanden per land weergegeven.

Albanië

Winterbanden zijn lokaal verplicht. Sneeuwkettingen zijn ook toegestaan en moeten tussen 01-11 en 30-04 aanwezig zijn in het voertuig. De wettelijke profieldiepte voor zomerbanden is 1,6mm en voor winterbanden is dit 4mm.

België

Geen verplichting, wel aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder) Aanvullend: In België is het verboden om tussen 1 april en 30 oktober met winterbanden te rijden die een lagere snelheidsindex hebben dan de maximum snelheid van het voertuig. De wettelijke minimale profieldiepte in België is voor zowel zomer- als winterbanden 1,6mm.

Bosnië-Herzegovina

Verplicht tussen 15-11 en 15-04 bij winterse weersomstandigheden met M&S-codering en het sneeuwvloksymbool. Zomerbanden met 4mm profiel en sneeuwkettingen zijn ook toegestaan. Van 15-11 t/m 15-04 is het verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben bij zomerbanden en winterse omstandigheden. De profieldiepte moet wettelijk minimaal 4mm zijn voor zomer- en winterbanden.

Bulgarije

Winterbanden zijn verplicht van 15-11 t/m 28-02. Sneeuwkettingen moeten verplicht aanwezig zijn in het voertuig tussen 01-11 en 31-03. De maximale snelheid is 50km/u. In Bulgarije wordt een wettelijke minimale profieldiepte gehanteerd van 1,6mm voor zomer- en en 4mm winterbanden.

Denemarken
In Denemarken is geen verplichting, wel worden winterbanden aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder). Wanneer je op winterbanden rijdt dan moeten er wel 4 winterbanden gemonteerd zijn en de winterbanden moeten voorzien zijn van de M&S-codering. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor zomer- en winterbanden.
Italië
Verplicht in de Aostavallei tussen 15-10 en 15-04, in de rest van het land wordt een verplichting met borden aangegeven. Bij een ongeluk is het niet gebruiken van winterbanden, overal, een argument voor de toewijzing van schuld. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalering en verplicht aan boord bij zomerbanden van 15-11 t/m 15-04. Zowel zomer- als winterbanden hebben in Italië een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6mm.
Kosovo

Verplicht bij winterse omstandigheden en er moeten wel vier winterbanden gemonteerd zijn. Als alternatief voor winterbanden is het toegestaan om sneeuwkettingen op de aangedreven as te gebruiken. Minimale wettelijke profieldiepte is 4mm.

Kroatië

Winterbanden zijn verplicht tussen 15-11 en 15-04, ook voor caravan en aanhanger. De winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering. Zomerbanden met sneeuwkettingen zijn ook toegestaan. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalering en aan boord voor de aangedreven as(sen) tussen 15-11 en 15-04. Sneeuwkettingen moeten gebruikt worden als er minstens 5cm sneeuw ligt of bij ijzel. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Letland

Verplicht tussen 01-12 en 01-03. Buiten deze periode kunnen winterbanden ook verplicht zijn als de weersomstandigheden het vereisen. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering (Mud en Snow). Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden bij met sneeuw bedekte wegen. De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6mm voor zomerbanden en 4mm voor winterbanden.

Litouwen

Winterbanden zijn verplicht tussen 10-11 en 01-04 voor alle voertuigen dus ook caravan en aanhanger. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering (Mud & Snow). Sneeuwkettingen zijn niet verplicht. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 3mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden alleen verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten wel voorzien zijn van een M&S-codering op de zijkant van de band. De boete voor het niet hebben van winterbanden in Luxemburg bedraagt € 74,- en de kans op aansprakelijkheid bij een ongeval neemt toe. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij signalering. De wettelijke minimale profieldiepte is voor winter- en zomerbanden 1,6mm.

Macedonië

Verplicht bij signalering en winterse omstandigheden tussen 15-11 en 15-03. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering en moeten een profiel van minimaal 4mm hebben. Zomerbanden met 4mm profiel en sneeuwkettingen zijn ook toegestaan. Winterbanden moeten een M&S-codering en sneeuwvloksymbool hebben. Gedurende dezelfde periode is het voor de aangedreven as(sen) verplicht om bij signalisatie sneeuwkettingen aan boord te hebben.

Malta

In Malta is geen verplichting van winterbanden en sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.

Moldavië

Winterbanden zijn verplicht tussen 01-12 en 01-03 bij winterse weersomstandigheden en moeten voorzien zijn van een M&S-codering. Dit geldt ook voor aanhangwagens. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord.

Montenegro

Verplicht bij winterse omstandigheden tussen 15-11 en 31-03 en winterbanden moeten voorzien zijn van de M&S-codering (mud en snow). De banden moeten minimaal 4mm profiel hebben. Sneeuwkettingen zijn binnen dezelfde periode ook verplicht in het voertuig te hebben.

Nederland

In Nederland hebben we geen winterbanden verplichting, maar wordt het wel aanbevolen tijdens de  wintermaanden (7 °C of kouder). Sneeuwkettingen zijn in Nederland niet toegestaan. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor zomer- en winterbanden.

Noorwegen

Winterbanden zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen bij winterse weersomstandigheden. Ook dienen winterbanden voorzien te zijn van een M&S codering op de zijkant van de band. Sneeuwkettingen zijn toegestaan tussen 01-11 en de eerste maandag van Pasen. In het noordelijke deel van Noorwegen zijn sneeuwkettingen toegestaan in de periode van 15-10 tot 01-05. Er geldt een wettelijke minimale profieldiepte van 3mm voor winterbanden en 1,6 voor zomerbanden.

Oekraïne

In Oekraïne is geen winterbandenplicht en het is ook niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 6mm en voor zomerbanden is dat 1,6mm.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 01-11 en 15-04 bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering op de zijkant van de band. Een profieldiepte van 4 mm voor winterbanden is vereist. Voor zomerbanden is de wettelijke minimale profieldiepte 1,6mm.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalering en aan boord voor de aangedreven as(sen) in dezelfde periode.De maximale snelheid met sneeuwkettingen is 50km/u. 

Polen
Geen verplichting, wel aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder). Er moet een M&S-codering aanwezig zijn op de zijkant van de winterband. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalisatie en moeten gemonteerd zijn op de aangedreven as.
Portugal
Geen verplichting van winterbanden. Wel kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn als dit wordt aangegeven. De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6mm voor zomer- en winterbanden.
Roemenië

Verplicht bij winterse weersomstandigheden tussen 01-11 en 01-04. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering op de wang van de band. 4-seizoenenbanden worden niet gezien als winterband. Het rijden met ongeschikte banden kan een boete opleveren tot wel € 1.350,-. Het is verplicht om sneeuwkettingen in het voertuig te hebben bij zomerbanden en onder winterse omstandigheden. Bij het ontbreken kan een boete worden opgelegd tot wel € 470,-. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 2mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Servië

Winterbanden zijn verplicht tussen 01-11 en 01-04 bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering. Sneeuwkettingen moeten in de auto aanwezig zijn en zijn verplicht bij signalering. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Slovenië
Verplichting van winterbanden tussen 15-11 en 15-03 bij winterse weersomstandigheden. De banden moeten over een profieldiepte van minstens 3 mm beschikken en voorzien zijn van een M&S-codering op de zijkant van de band. Sneeuwkettingen moeten in het voertuig aanwezig zijn gedurende deze periode en mogen alleen gebruikt worden op met sneeuw of ijs bedekte wegen. De maximale snelheid is 50km/u.
Slowakije

Winterbanden zijn verplicht tussen 15-11 en 01-04 bij winterse weersomstandigheden en moeten voorzien zijn van een M&S-codering. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij borden. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor zomerbanden en 4mm voor winterbanden.

Spanje
In Spanje zijn winterbanden niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht bij signalisatie in bergachtige gebieden. Voor zowel zomer- als winterbanden geldt een wettelijke profieldiepte van minimaal 1,6mm.
Tsjechië
Verplicht tussen 1-11 en 01-04 of bij winterse weersomstandigheden. Op bepaalde wegen wordt ook verplichting in de periode 1-11 tot 30-4 aangegeven door middel van signalisatie. Winterbanden dienen voorzien te zijn van een Mud en Snow codeering (M&S) op de zijkant van de band. Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als het wordt aangegeven op borden. De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4mm. Voor zomerbanden is dit 1,6mm.
Zweden

In Zweden zijn winterbanden verplicht tussen 01-12 en 01-04 bij winterse weersomstandigheden. Per 1 juni 2019 moeten winterbanden minimaal voorzien zijn van een M&S-codering en ontworpen zijn voor winterse omstandigheden. Het sneeuwvloksymbool voldoet ook. 4-seizoenenbanden worden in Zweden niet als winterband beschouwd.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht maar wel toegestaan. De minimale wettelijke profieldiepte voor winterbanden moet 3mm zijn en bij zomerbanden is dit 1,6mm.

Zwitserland
Winterbanden zijn verplicht bij signalisatie (buiten de verplichte regio’s worden winterbanden sterk aanbevolen). Wanneer er door middel van borden aangegeven staat dat winterbanden vereist zijn, moeten de banden beschikken over een minimale profieldiepte van 4 mm en een M&S-codering op de zijkant van de band is een vereiste. Sneeuwkettingen zijn ook alleen verplicht als het wordt aangegeven op een bord.
Wit Rusland

In Wit Rusland zijn winterbanden verplicht van 01-12 t/m 28-02. De winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering (mud en snow). Sneeuwkettingen zijn niet verplicht en de minimale profieldiepte voor zomerbanden is 1,6mm en voor winterbanden 4mm.

Heb jij een specifieke vraag over winterbanden?

Heb je een specifieke vraag over winterbanden? Stel dan je vraag via het formulier hiernaast en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Stel hier je vraag

Stel hieronder je vraag. We zullen binnen 2 werkdagen antwoord geven op je vraag.