Blogs

Winterbanden wisselen, wanneer moet dat?

Winterbanden wisselen, wanneer moet dat? Dit is een veel gestelde vraag, die simpelweg te beantwoorden is door de volgende regel te hanteren: Wanneer de temperatuur tot onder de 7 graden daalt, dan is het tijd om op winterbanden te rijden. Vaak komt dit overeen met de periode tussen de maanden oktober en april. Wanneer u deze regel aanhoudt, loopt u nooit het risico dat u de verkeerde banden onder uw auto heeft liggen.

autobandencheck - winterbanden wisselen wanneer moet dat

Wanneer winterbanden wisselen?

Wacht niet met het monteren van winterbanden onder uw auto totdat het hartje winter is. Veel mensen denken dat winterbanden pas op de auto gelegd hoeven te worden zodra er sneeuw dreigt te gaan vallen. Dit is echter niet het geval. Verschillende weertypen stellen namelijk andere eisen aan uw autobanden. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling, waardoor ze onder winterse omstandigheden bij koude temperaturen onder de 7 graden beter presteren dan zomerbanden. Ook als het dus vriest of wat kouder wordt, is het al van belang dat u winterbanden onder de auto heeft liggen.

Leestip:  5 redenen om voor winterbanden te kiezen  <https://www.autobandencheck.nl/blogs/vijf_redenen_om_voor_winterbanden_te_kiezen_blog>

In welke maand winterbanden op de auto leggen?

In welke maand u winterbanden op de auto kunt leggen, kunt u onthouden door een aantal ezelsbruggetjes. Namelijk:

  • Onder de 7 graden worden winterbanden op de auto aanbevolen
  • Winterbanden dienen op de auto te liggen zodra de letter R in de maand zit. Dat betekent dus dat winterbanden erop moeten vanaf de maanden september t/m april.
  • Winterbanden vervangen kan gepaard gaan met de momenten waarop de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd en andersom.

Branchevereniging VACO kondigt het moment waarop u winterbanden op de auto dient te leggen, en deze weer eraf kunt halen, vaak op de radio aan met ‘de bandenwisselweken’. Op die manier wordt u herinnerd aan het feit dat het weer tijd is voor winterbanden.

Zoek een montagepunt bij jou in de buurt

Waarom winterbanden wisselen?

Waarom winterbanden wisselen? Dat is een goede vraag. Hierboven is al benoemd dat winterbanden van een andere rubbersamenstelling zijn gemaakt dan zomerbanden, waardoor deze beter presteren bij winterse omstandigheden. Wanneer u zomerbanden op uw auto laat liggen in de winter, dan slijten deze harder, vermindert uw rijcomfort en heeft u minder grip op de weg. Daarom wordt aangeraden om bij winterse weersomstandigheden altijd te kiezen voor winterbanden. Deze zijn immers speciaal gemaakt om tijdens deze weersomstandigheden de beste veiligheid te bieden. Winterbanden zijn namelijk gemaakt van een speciaal rubbermengsel dat is afgestemd op gladheid, natheid en een winters wegdek. Doordat winterbanden een dieper profiel hebben, bieden ze ook weerstand tegen aquaplaning. Tevens bespaart u met de aanschaf van een set winterbanden op de levensduur van uw set zomerbanden.

Winterbanden omwisselen, doe het op tijd!

Zorg dat u tijdig voorbereid bent op de winter en niet achter de feiten aanloopt. Het kan zomaar ineens een stuk kouder worden. Neem daarom geen risico en wissel uw winterbanden tijdig om. Houd er bovendien rekening mee dat wanneer de temperatuur daalt, ook de spanning van de band daalt. Houd bij extreme kou dus ook uw bandenspanning extra goed in de gaten. De regel is dat u de bandenspanning maandelijks dient te controleren. Een te lage bandenspanning levert immers slijtage aan uw band op en kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Wilt u meer informatie over winterbanden of wilt u winterbanden kopen? Kijk dan in ons uitgebreide assortiment winterbanden op deze website of neem contact op met Autobandencheck voor meer informatie.

Bekijk het volledige assortiment winterbanden

Moet jij je winterbanden vervangen?

Is jouw winterbandenset aan vervanging toe of kun je er nog wel een seizoen mee doorrijden? Heb je hier geen antwoord op? Doe dan onze test en je komt het te weten.

Bridgestone Turanza T005