Wat zijn de kosten voor het (uit)balanceren van de autoband?

Veel mensen hebben geen idee wat het balanceren van de autobanden inhoud en welke kosten het met zich mee brengt. Is het balanceren van autobanden wel nodig? Wat zijn de kosten? En hoe zit het dan met uitlijnen? Wij informeren je door middel van deze blog graag over de noodzaak van het balanceren van de banden en het uitlijnen van de auto.

autobandencheck kosten banden uitbalanceren

Waarom autobanden balanceren?

Banden in onbalans zorgen voor minder rijcomfort, een kortere levensduur en onveilig rijden. Als een band niet goed is uitgebalanceerd wordt er minder goed contact gemaakt met de weg en wordt de ophanging onnodig belast. Het stuur en dashboard van de auto zullen gaan trillen. Dit rijd niet prettig en kan voor vermoeidheid van de bestuurder zorgen. Tevens slijten de banden sneller wanneer deze niet zijn uitgebalanceerd en dat resulteert uiteindelijk in hoge reparatie en/of vervangingskosten. Lees meer over het voorkomen van slijtage aan je banden in onze blog.

De redenen om autobanden te balanceren op een rijtje:

  • Meer rijcomfort
  • Veiliger rijden
  • Brandstofkosten besparing
  • Minder slijtage aan je banden

Genoeg redenen dus om je auto te laten balanceren door een expert.

Bridgestone Turanza T005

Wanneer autobanden balanceren?

Banden worden eigenlijk standaard bij de montage van banden gebalanceerd. Dit houdt in bij montage van nieuwe banden, maar ook als ze opnieuw gemonteerd worden na de reparatie van een band. Het is verstandig om bij de eerste trilling die je voelt de banden opnieuw te laten balanceren bij een montagepunt. Hoe langer je wacht hoe erger de onbalans wordt en dat komt het rijcomfort en de veiligheid op de weg niet ten goede.

Zoek een montagepunt in de buurt

Wat is het verschil tussen balanceren en uitlijnen?

Balanceren en uitlijnen, het wordt vaak met elkaar verward. Balanceren is in tegenstelling tot uitlijnen onderdeel van de montage van banden. Bij het balanceren van banden wordt het gewicht door middel van loodjes gelijkmatig verdeeld over de banden. Hierdoor kan het wiel weer zonder trillingen rollen bij bepaalde snelheden. Bij het uitlijnen van de auto wordt de stand van de wielen bijgesteld tot de juiste positie voor een optimale wegligging. Dat een auto niet goed is uitgelijnd merk je vaak als de auto de neiging heeft om naar een bepaalde richting (rechts of links) te trekken.

Het is verstandig om de auto opnieuw te laten uitlijnen in de volgende situaties:

  • Bij de aanschaf van nieuwe banden
  • Na een reparatie aan je auto
  • Na een aanrijding of het hard raken vaan een stoeprand of ander obstakel

Wat kost het balanceren van autobanden?

De tarieven voor het balanceren van banden verschillen nogal per garagebedrijf en daarom kunnen wij alleen een schatting doorgeven. Bandenservicebedrijven onder elkaar hanteren vaak ongeveer hetzelfde tarief. Het balanceren is dan opgenomen in de montagekosten. Het gemiddeld tarief van alleen balanceren van de autobanden zal rond de € 10,- per band liggen. Montage inclusief balanceren kost gemiddeld € 17,50 per band.

Bij Autobandencheck.nl hanteren we een montagetarief van € 17,50 per band inclusief balanceren. Voor Runflat banden hanteren we een aangepast tarief van € 27,50 per band.

Download de complete onderhoudsgids

Om veilig te rijden is goed onderhoud aan je banden belangrijk. Wil je meer informatie over het goed onderhouden van autobanden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

New call-to-action