Blogs

Wat is mijn bandenmaat?

Wat is de bandenmaat van mijn autobanden?

Wat is de bandenmaat van de auto? Het is een veel gestelde vraag die we bij Autobandencheck.nl vaak te horen krijgen. De bandenmaat van uw banden is te allen tijde bij de dealer opvraagbaar en is ook op te vragen via het kenteken. Echter kunt u de informatie omtrent de bandenmaat van uw auto ook eenvoudig op de autoband zelf aflezen. In dit blog vertellen we u waar u deze informatie kunt vinden en hoe u deze informatie dient te interpreteren. Hoe dan ook, elke band onder uw auto moet de juiste bandenmaat hebben. De bandenmaat is namelijk bepalend voor de wegligging en de rijeigenschappen en heeft invloed op de remweg.

De bandenmaat nader verklaard

De bandenmaat van uw autobanden staat altijd aan de zijkant van elke band gedrukt. U ziet hier een combinatie van cijfers en letters staan die altijd volgens dezelfde structuur is opgebouwd. De bandenmaat wordt namelijk gevormd door een vaste reeks bestaande uit 3 cijfers, gevolgd door een /. Vervolgens staan er 2 cijfers, een R en nog twee cijfers. Deze zes verschillende elementen hebben de volgende betekenis:

  • De bandbreedte in millimeters
  • De bandhoogte (de verhouding tot de breedte in percentage uitgedrukt)
  • De bandopbouw
  • De inchmaat
  • Het draagvermogen (loadindex)
  • De snelheidscodering (speedindex)

Zo vindt u op uw autoband bijvoorbeeld de combinatie: 175/65R14 91T. Daarbij staat 175 voor de breedte van de band in millimeters. 65 staat daarbij voor het percentage hoogte in verhouding tot de genoemde breedte. De letter R staat voor radiaalband. Dit is de meest voorkomende band, echter kan hier in sommige vallen ook een andere letter staan zoals een B of een D. 14 is de maat van de velg in inches uitgedrukt. Het getal 91 is het draagvermogen van de band, wat in dit geval betekent een belasting van 615 kg. En tot slot staat de letter T voor de snelheidsindex. Dat is de snelheid die met deze banden maximaal te halen is. De letter T staat voor 190 km per uur, maar dit kan ook een letter R zijn (170 km per uur) of een letter V (240 km per uur).

 

Bekijk assortiment

 

Bandenmaat met extra gegevens

Soms kan het voorkomen dat er naast de standaardcombinatie van cijfers en letters nog meer aanvullende informatie op de band te vinden is. Zo hebben sommige auto’s een verstevigde band met hoger draagvermogen nodig. Dit wordt op de autoband aangeduid met code ‘Extra Load’ of ‘XL’. Daarnaast kan het zo zijn dat er op de band ‘Tubeless’ staat, wat aangeeft dat de autoband een binnenband heeft. Tot slot kan het zo zijn dat er een ‘Runflat’ aanduiding op de band te zien is. Dit houdt in dat u met dit type banden verder kunt rijden bij een lekke band. Deze banden kunnen enkel gemonteerd worden bij voertuigen die voorzien zijn van een bandenspanningscontrolesysteem.

Bestel de juiste bandenmaat

U kunt op uw autoband zelf dus eenvoudig kijken wat uw bandenmaat is. Vaak adviseren we om voor de nieuwe band(en) dezelfde bandenmaat en bijbehorende eigenschappen aan te houden als bij uw huidige band het geval is. Zorg er in elk geval voor dat u kiest voor een band die past bij uw rijgedrag en omstandigheden. En bestelt u de band in de webshop van Autobandencheck.nl dan zit de montage inbegrepen. Zo kiest u gelijk voor optimale veiligheid. Heeft u vragen over de bandenmaat van uw auto of wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

 Download whitepaper: onderhoud en vervanging van autobanden