Autobandencheck 100% zeker de juiste band
Autobandencheck Altijd de beste montage
Autobandencheck Achteraf betalen
"Je banden worden afgeleverd bij het, door jou, gekozen montagepunt zodat je zelf niet met de banden hoeft te sjouwen."

Blog

Wat is het minimale profiel van een autoband?

Om veilig de weg op te gaan is het van groot belang dat de profieldiepte van de autoband voldoet aan de aanbevolen profieldiepte. De wettelijke profieldiepte geeft aan dat voor zomerbanden de minimale profieldiepte 2 millimeter moet zijn en voor winterbanden de minimale profieldiepte 4 millimeter moet zijn.

Eenvoudig zelf de profieldiepte van uw Autobanden checken

Het is heel eenvoudig om zelf de profieldiepte van uw autobanden te controleren. Het controleren van de profieldiepte doet u heel gemakkelijk met een euro muntstuk. Voor zomerbanden gebruikt u 1 euro muntstuk en voor winterbanden gebruikt u een 2 euro muntstuk. U steekt het euro muntstuk in de minst diepe groef van uw autoband. Als u de buitenste rand (goud bij 1 euro) ziet bij het checken van uw zomerbanden dan is het profiel van de band onvoldoende. Als u de buitenste rand (zilver bij 2 euro) ziet bij het checken van uw winterbanden dan is het profiel van de band onvoldoende. Als de rand van het euro muntstuk verdwijnt in de rand van het profiel dan is het profiel voldoende. Winterbanden verliezen hun kenmerkende winterse eigenschappen als er te weinig profiel op de autobanden zit. Wilt u het controleren van de profieldiepte liever overlaten aan een professional dan kunt u altijd contact opnemen of even langs rijden bij een montagepunt van Autobandencheck.nl bij u in de buurt. Voldoet het profiel niet meer aan de minimaal aanbevolen profieldiepte dan wordt het tijd om nieuwe banden te bestellen. Bij Autobandencheck.nl kunt u dat snel en eenvoudig.


Ga naar de banden webshop


Juiste profiel belangrijk voor uw eigen veiligheid!

U staat er misschien niet zo bij stil maar het profiel van uw banden is belangrijk voor uw eigen veiligheid. Daarom is het ook belangrijk dat u regelmatig uw profieldiepte checkt. Zoals al aangegeven in dit blog, kunt u dat heel eenvoudig zelf doen. Als uw autobanden niet genoeg profieldiepte hebben kan dat grote gevolgen hebben voor u eigen veiligheid en voor uw medepassagiers. Uw autobanden verliezen het contact met de weg als er te weinig profiel op zit. Uw autobanden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, uw auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar. LEVENSGEVAARLIJK!!

Nieuwe autobanden hebben standaard een profieldiepte van 8 millimeter. Hoe meer profiel op uw banden hoe korter de remweg. De remweg wordt aanzienlijk verlengt bij iedere millimeter van uw profiel die uw autoband slijt. Het is verder van groot belang dat uw banden gelijkmatig slijten. Het verschil wat toegestaan is tussen uw banden onderling bedraagt maximaal 3 millimeter.

Controleer uw autobanden regelmatig

Om er voor te zorgen dat u voldoende profiel op de banden hebt zitten, is het belangrijk dat u regelmatig uw banden op de diepte van het profiel controleert. We weten allemaal dat het belangrijk is om regelmatig de bandenspanning van uw autobanden te controleren. Autobandencheck.nl adviseert om de bandenspanning bij voorkeur om de 14 dagen te controleren en anders zeker één keer per maand. Het beste controleert u de bandenspanning als de banden koud zijn. Als u dan toch de bandenspanning controleert, gaat het in één moeite door om ook de profieldiepte van uw autobanden te checken. U kunt dat, zoals eerder aangegeven in dit blog, doen met een Euro muntstuk maar er zijn natuurlijk ook bandenprofielmetertjes of u gaat naar een professioneel montagepunt van Autobandencheck.nl. Heeft u vragen over de profieldiepte van uw banden neem dan gerust contact met ons op.

 

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

Download whitepaper: onderhoud en vervanging van autobanden