Blogs

Wat is het minimale profiel van een autoband?

Om veilig de weg op te gaan is het van groot belang dat de profieldiepte van de autoband voldoet aan de aanbevolen profieldiepte. De wettelijke profieldiepte geeft aan dat voor zomerbanden de minimale profieldiepte 2 millimeter moet zijn en voor winterbanden de minimale profieldiepte 4 millimeter moet zijn.

autobandencheck zelf profieldiepte controleren

Eenvoudig zelf de profieldiepte van je Autobanden checken

Het is heel eenvoudig om zelf de profieldiepte van je autobanden te controleren. Het controleren van de profieldiepte doe je heel gemakkelijk met een euro muntstuk. Voor zomerbanden gebruik je 1 euro muntstuk en voor winterbanden gebruik je een 2 euro muntstuk. Je steekt het euro muntstuk in de minst diepe groef van je autoband. Als je de buitenste rand (goud bij 1 euro) ziet bij het checken van je zomerbanden dan is het profiel van de band onvoldoende. Als je de buitenste rand (zilver bij 2 euro) ziet bij het checken van je winterbanden dan is het profiel van de band onvoldoende. Als de rand van het euro muntstuk verdwijnt in de rand van het profiel dan is het profiel voldoende. Winterbanden verliezen hun kenmerkende winterse eigenschappen als er te weinig profiel op de autobanden zit. Wil je het controleren van de profieldiepte liever overlaten aan een professional dan kun je altijd contact opnemen of even langs rijden bij een montagepunt van Autobandencheck.nl bij jou in de buurt. Voldoet het profiel niet meer aan de minimaal aanbevolen profieldiepte dan wordt het tijd om nieuwe banden te bestellen. Bij Autobandencheck.nl kun je dat snel en eenvoudig.


Ga naar de banden webshop


Juiste profiel belangrijk voor je eigen veiligheid!

Je staat er misschien niet zo bij stil maar het profiel van je banden is belangrijk voor je eigen veiligheid. Daarom is het ook belangrijk dat je regelmatig je profieldiepte checkt. Zoals al aangegeven in dit blog, kun je dat heel eenvoudig zelf doen. Als je autobanden niet genoeg profieldiepte hebben kan dat grote gevolgen hebben voor je eigen veiligheid en voor je medepassagiers. Je autobanden verliezen het contact met de weg als er te weinig profiel op zit. Je autobanden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, je auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar. LEVENSGEVAARLIJK!!

Nieuwe autobanden hebben standaard een profieldiepte van 8 millimeter. Hoe meer profiel op je banden hoe korter de remweg. De remweg wordt aanzienlijk verlengt bij iedere millimeter van het profiel die je autoband slijt. Het is verder van groot belang dat je banden gelijkmatig slijten. Het verschil wat toegestaan is tussen je banden onderling bedraagt maximaal 3 millimeter.

Controleer je autobanden regelmatig

Om er voor te zorgen dat je voldoende profiel op de banden hebt zitten, is het belangrijk dat je regelmatig je banden op de diepte van het profiel controleert. We weten allemaal dat het belangrijk is om regelmatig de bandenspanning van je autobanden te controleren. Autobandencheck.nl adviseert om de bandenspanning bij voorkeur om de 14 dagen te controleren en anders zeker één keer per maand. Het beste controleer je de bandenspanning als de banden koud zijn. Als je dan toch de bandenspanning controleert, gaat het in één moeite door om ook de profieldiepte van je autobanden te checken. Je kunt dat, zoals eerder aangegeven in dit blog, doen met een Euro muntstuk maar er zijn natuurlijk ook bandenprofielmetertjes of je gaat naar een professioneel montagepunt van Autobandencheck.nl. Heb je vragen over de profieldiepte van je banden neem dan gerust contact met ons op.

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

Download whitepaper: onderhoud en vervanging van autobanden