Wanneer zijn all-season banden de beste keuze?

De all-season band, ook wel bekend als de 4-seizoenenband of all-weather band, is ideaal als je niet al te veel kilometers maakt. Wij snappen dat je het fijn vindt voor all-season banden te kiezen als je geen zin hebt in die bandenwissel twee keer per jaar maar dat mag zeker niet de hoofdreden zijn. Een all-season band is een prima keuze maar deze band kan nooit de zomer- of de winterband helemaal vervangen. In ons blog proberen we je uit te leggen wanneer de all-season band voor jouw auto de beste keuze is.
autobandencheck-wanneer zijn allseason banden de beste keuze

Je rijdt niet al te veel kilometers

De 4-seizoenenband is de ideale band als je maximaal 10.000 kilometer per jaar rijdt en voornamelijk in en rond de stad rijdt. Stel je rijdt iedere dag ongeveer 40 kilometer van je huis naar je werk en daar buiten maak je nog eens een klein ritje dan zijn 4-seizoenenbanden ideaal voor onder je auto. Aangezien de laatste jaren de winters ook niet meer zo streng zijn in Nederland, voldoet een all-season band prima. Een ander bijkomstig voordeel is ook dat je dan niet meer aan die bandenwissel hoeft te denken die twee keer per jaar plaats vindt. Dit scheelt tijd en bespaart je kosten. Het is natuurlijk wel weer zo dat je eerder aan nieuwe banden toe bent omdat je het gehele jaar op dezelfde banden rijdt. Als je kiest voor een set zomerbanden en een set winterbanden dan gaan zowel je zomer- als je winterbanden langer mee. Alles heeft zo zijn voor- en zijn nadelen.

Bekijk ons volledige assortiment 4-seizoenenbanden

De voordelen van 4-seizoenenbanden

De 4-seizoenenband is de laatste jaren erg populair en dat heeft o.a. ook te maken met de zachte winters die wij al een aantal jaren op een rij in Nederland hebben. En mocht er dan een beetje sneeuw vallen of de wegen zijn glad dan voldoet een all-season band prima mits je niet te veel kilometers rijdt en voornamelijk in de stad of in je eigen omgeving rijdt. De voordelen van een 4-seizoenenband voor je op een rijtje:

  • Geen bandenwissel meer die twee keer per jaar plaats vindt. Dit scheelt je tijd en het bespaart in je portemonnee.
  • Geen opslagkosten, mits je thuis ruimte hebt om je banden op te slaan
  • Je hoeft geen extra set velgen aan te schaffen
  • Met een 4-seizoenenband heb je meer grip op de weg tijdens onze zachte winters dan met een zomerband
  • In diverse wintersport-landen mag je ook tijdens de wintermaanden rijden op 4-seizoenenbanden mits de banden wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zie ons blog ‘Wintersport: waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

Bridgestone Turanza T005

De nadelen van all-season banden

Zodra je meer dan 10.000 kilometer per jaar rijdt en veel op de weg zit dan raden wij toch aan een set zomer- en winterbanden aan te schaffen. Waarom? Omdat het toch een stuk veiliger is. Wij zetten de nadelen van een all-seasonband voor je op een rijtje:

  • Bij extreem winterweer heeft de all-season band minder grip dan een winterband.
  • All-season banden slijten sneller dan zomerbanden. Dit heeft te maken met de rubbersamenstelling.

Download onze Whitepaper "Alles over 4-seizoenenbanden"

Wil je weten of de 4-seizoenenband de beste keuze is voor onder jouw auto en heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Dan raden we je aan om de whitepaper 'Alles over 4-seizoenenbanden' te downloaden. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk contact met ons op te nemen en we geven je een passend advies.