Blogs

Over TPMS, bandenspanning en autobanden wisselen

De laatste jaren wordt er in combinatie met autobanden en bandenspanningscontrole steeds vaker gesproken over de term TPMS. Dit is een automatisch systeem dat de bandenspanning controleert en de bestuurder waarschuwt zodra de spanning 20% onder de vereiste spanning komt. Sinds 2014 zit het verplicht in auto’s die nieuw geregistreerd worden. Maar wat is de invloed van TPMS op autobanden wisselen en hoe moet je autobanden met TPMS monteren? In dit blog vertellen we er alles over.

autobandencheck.nl bandenspanning TPMS

Een TPMS systeem, wat is dat?

TPMS betekent ‘Tyre Pressure Monitoring System’ en is dus simpelweg een systeem dat de spanning van je autobanden controleert. Het is een slim elektronisch systeem dat sinds 2014 verplicht opgenomen dient te worden in auto’s die geregistreerd worden. Zodra de bandenspanning afwijkt geeft het systeem een melding aan de bestuurder. In de auto gaat dan een lampje branden met herkenbaar icoontje. Het voordeel van een TPMS systeem is dat het de rijveiligheid verhoogt, doordat de bandenspanning altijd in orde is. Daardoor verbruik je als bestuurder minder brandstof en voorkom je onnodige slijtage aan je autobanden vanwege te lage bandenspanning.

Bekijk het complete assortiment banden

TPMS sensoren, is dat verplicht?

Is TPMS verplicht? Ja, TPMS is verplicht voor auto’s die vanaf 2014 nieuw geregistreerd zijn. Voor oudere auto’s is het niet verplicht om de auto van TPMS sensoren te voorzien. Dat neemt echter niet weg dat het wel mogelijk is om TPMS sensoren te kopen voor je auto. Betreffende TPMS zijn er twee systemen op de markt, namelijk een direct en indirect TPMS systeem. Een direct systeem werkt via een TPMS sensor in het wiel waarmee de bandenspanning nauwkeurig wordt gemeten, ook als de auto stil staat. Een indirect systeem maakt juist geen gebruik van druksensoren, maar werkt via ABS en ASR sensoren die de rotatiesnelheid van een wiel meten. Bij spanningsverlies gaan de banden minder snel draaien en via geavanceerde signaalverwerking worden gerelateerde trillingen gemeten. Bij verandering is dat een indicatie van spanningsverlies.

TPMS in winterbanden en zomerbanden

Wanneer je als bestuurder TPMS sensoren in de banden hebt zitten dien je daar rekening mee te houden bij de aanschaf van nieuwe velgen en banden. Een TPMS ventiel verschilt namelijk van een ‘gewoon’ ventiel. Ook beïnvloedt TPMS winterbanden en zomerbanden montage. Banden monteren met TPMS vereist namelijk een bepaalde deskundigheid, nog meer dan bij ‘normale autobanden’. Bij Autobandencheck.nl adviseren we dan ook om de autobanden met TPMS sensoren te laten monteren bij een professioneel montagepunt. Op die manier:

  • Wordt bij een bandenwissel slijtage van de TPMS sensor voorkomen.
  • Blijven de draadloze TPMS sensoren en ontvanger goed met elkaar communiceren. Het programmeren hiervan vergt namelijk een specialistische kunde met de juiste apparatuur.
  • Wordt bij een bandenwissel het batterijniveau van de sensoren gecontroleerd. Ook dat kan een specialist.

Zoek een montagepunt in de buurt

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'. 

New call-to-action