Blogs

De zeven bandenvragen

Wanneer u op zoek bent naar nieuwe autobanden, zult u zien dat het aanbod van bandenmerken en bandentypes ontzettend groot is. Hoe weet u nu welke banden het meest geschikt zijn voor onder uw auto. Dat heeft niet alleen te maken met het type auto dat u rijdt maar ook met wat voor autorijder u zelf bent. Bent u een rustige rijder of heeft u graag de vaart erin? Rijdt u korte afstanden of juist lange trajecten? Allemaal zaken die van invloed zijn op het type banden dat u nodig heeft. Een goede bandenverkoper zal u dan ook eerst de hieronder genoemde zeven bandenvragen stellen voordat hij u de juiste autoband kan adviseren. Ieder bandenmerk bestaat immers uit diverse types en ieder type band heeft zo zijn eigen bijzondere eigenschappen.

Zijn uw banden aan vervanging toe?

U gaat pas op zoek naar nieuwe banden als uw banden aan vervanging toe zijn. Hoe kunt u zelf controleren of uw banden aan vervanging toe zijn? Check dan eerst uw profieldiepte. De diepte van het profiel is de beste indicatie of uw banden aan vervanging toe zijn. De minimaal aanbevolen profieldiepte van zomerbanden is 2 mm, van winterbanden 4 mm. U kunt heel eenvoudig zelf uw profieldiepte meten met een euro muntstuk. In de minst diepe groef van uw band steekt u een euro muntstuk. Kunt u de buitenste rand zien (goud bij 1 euro, zilver bij 2 euro)? Dan is uw profiel onvoldoende. Verdwijnt de rand in het profiel, dan is het profiel voldoende. Voor zomerbanden neemt u een muntstuk van 1 euro en voor winterbanden een muntstuk van 2 euro. Alle informatie kunt u ook terugvinden op onze pagina bandencheck.

Weet u uw bandenmaat?

Als u nieuwe banden nodig heeft en u neemt contact op met een garagist of u wilt online banden bestellen dan is het handig als u uw bandenmaat bij de hand heeft. De bandenmaat is één van de eerste vragen die de garagist aan u zal stellen of die u online gevraagd wordt. Op de ‘wang’ van de band staat altijd de maat vermeld. Deze maataanduiding geeft de breedte, de hoogte, en de inchmaat van de band weer. Het is belangrijk om de juiste band onder de auto te hebben, want als er een verkeerde maat gemonteerd wordt, kan de kilometer afwijken. Het draagvermogen(het aantal kilo’s dat de band kan dragen) en het snelheidssymbool(de maximale snelheid die met de band gereden kan worden) worden naast de maat ook op de wang van de band getoond. Wilt u meer duidelijkheid over waar u nu de bandenmaat van u band kunt vinden, kijk dan snel op onze pagina bandencheck en het wordt u duidelijk uitgelegd waar u de bandenmaat op de band kunt vinden.

Wat voor type auto rijdt u?

Dit is een vraag waar u niet lang over hoeft na te denken maar wel belangrijk is bij het zoeken naar de juiste band. Zoekt u autobanden voor een personenwagen, 4x4/SUV of een bestelwagen? Of misschien zoekt u wel nieuwe banden voor uw caravan.          

Hoeveel kilometers rijdt u op jaarbasis?

Om het juiste type band voor onder uw auto te vinden is het voor een bandenverkoper heel belangrijk om te weten hoeveel kilometers u op jaarbasis rijdt. Maakt u veel kilometers omdat u voor uw werk veel moet autorijden of wordt de auto alleen maar gebruikt als boodschappenautootje? Rijdt u lange afstanden dan wordt u weer een ander type band geadviseerd dan wanneer u korte afstanden rijdt.

Rijdt de auto voornamelijk op de snelweg of in de stad?

Om de juiste autoband te vinden is het ook belangrijk om te weten of u voornamelijk op de snelweg rijdt of in de stad. Op de snelweg is het wegdek doorgaans geasfalteerd en op asfalt zullen uw banden minder snel slijten dan op een onverhard of ongelijkmatig wegdek dat u meestal tegenkomt als u in de stad of omgeving rijdt.

Gaat uw voorkeur uit naar een bepaald bandenmerk?

Bent u tevreden over het merk banden waar u nu op rijdt. Misschien wilt u wel helemaal geen ander merk maar wel het nieuwste type van het merk waar u nu op rijdt. Wilt u een ander merk omdat u niet tevreden bent over uw huidige merk dan heeft u misschien zelf al een bepaald bandenmerk in gedachte. Heeft u zelf geen voorkeur, ga dan naar onze merkenpagina om te zien welke bandenmerken er allemaal worden aangeboden voor zowel personenauto’s, SUV’s, bestelwagens en caravans.

Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op voor meer advies over de bandenmerken.

 

Contact opnemen

 

Maakt u gebruik van zowel zomer- als winterbanden?

Rijdt u al op zomer- en winterbanden en houdt u zich strikt aan de bandenwissel periode dan zullen uw banden minder snel slijten dan wanneer u alleen op zomer- of winterbanden rijdt. Het gehele jaar door op winterbanden rijden wordt sowieso afgeraden omdat winterbanden bij warm weer minder grip op de weg hebben dan zomerbanden. Het meest veilige is nog altijd, omdat het weer zo veranderlijk is, dat u op tijd uw banden wisselt van zomer- naar winterbanden en van winter- naar zomerbanden.

 

wanneer wisselen

 

Heeft u geen zin in het wisselen van de banden en rijdt u relatief korte afstanden dan is de 4 seizoenenband een mooi alternatief.

Met deze 7 bandenvragen bent u uw eigen bandenverkoper en kunt u via onze webshop de juiste banden voor onder uw auto vinden. Heeft u toch nog moeite met het vinden van de juiste band, neem dan gerust contact met ons op en wij voorzien u graag van advies.