Alles over winterbanden

Winterbanden

In de bandenwereld kunnen we er niet meer omheen: winterbanden bieden dé oplossing voor een zo veilig mogelijk verkeer. De veiligheid van een auto wordt grotendeels bepaald door de autoband en zeker wanneer er sprake is van winterse weersomstandigheden.

Winterbanden zijn speciaal geconstrueerd om het weggedrag van de wagen te verbeteren bij natte, besneeuwde of beijzelde wegen. De mate waarin de band over deze unieke kwaliteiten beschikt, is afhankelijk van de factoren merk, prijs en afzonderlijke kwaliteit van de desbetreffende winterband.

Bekijk ons volledige assortiment winterbanden

autobandencheck winterbanden

Ben jij toe aan nieuwe winterbanden?

Doe de scan en ontdek of je nog een tijd kunt doorrijden op je huidige winterbanden of dat je nieuwe winterbanden moet gaan aanschaffen.  

Doe de test
autobandencheck - winterbanden - scan - nieuwe banden nodig

De voordelen van een winterband

Winterbanden bieden meer grip bij temperaturen lager dan 7°C

 Wanneer de temperatuur onder de 7°C komt blijft het rubber van de winterband flexibel wat zorgt voor meer grip. De zomerband wordt harder naarmate de temperatuur daalt en dat zorgt weer voor minder grip op de weg.

De kans op ongelukken bij winterweer is ernstig verkleind
Met een winterband komt de auto, gepaard met de lamellen en de een diep profiel, vele malen sneller tot stilstand op een besneeuwd wegdek. Dit kan het verschil maken in noodsituaties, waar men altijd op voorbereid moet zijn!
De levensduur van zomerbanden wordt bespaard in de wintertijd

Doordat je in de winterperiode met een set winterbanden rijdt zullen de zomerbanden minder snel slijten.

Zorg er wel voor dat je op tijd naar de juiste seizoensbanden wisselt. Meer over het wisselen van zomer naar winterbanden lees je in onze blog: winterbanden wisselen, wanneer moet dat?

Minder kans op aquaplaning bij hevige regen

Met haar diepe profiel biedt de winterband teven de oplossing tegen mogelijke aquaplaning. Een veelvoorkomend fenomeen op natte snelwegen, wanneer het water op de band niet afgevoerd kan worden en er een moment van ´zweven´ ontstaat. Met een dieper profiel is de winterband in staat meer water af te voeren op hoge snelheden, en de kans op aquaplaning neemt af.

Winterbanden zorgen in de wintermaanden voor een algemene toename van veiligheid
Wanneer je in de winterperiode op winterbanden rijdt zorg je niet alleen voor een betere veiligheid voor jezelf, maar ook voor je medepassagiers en je omgeving.

Wanneer kies je voor een winterband?

Winterbanden bieden niet alleen tijdens sneeuw meer veiligheid op de weg, maar ook bij ijzel en regen zijn de voordelen groot. Bij temperaturen onder de 7 graden hebben winterbanden een kortere remweg en meer grip op natte wegen dan zomerbanden. Wij raden het aan om in het najaar, zodra de R weer in de maand zit, over te schakelen op winterbanden.

De winterband heeft haar naam niet voor niets gekregen, want tijden de zomermaanden draaien de rollen om. Wanneer de temperaturen weer omhoog gaan, nemen de prestaties van de winterband weer af. De remweg wordt langer, er is een toename van slijtage en de handeling eigenschappen nemen af. 

autobandencheck wanneer kies je voor een winterband

Download de complete winterbandengids

In onze complete gids "Alles over winterbanden"  lees je nog meer over winterbanden. Zo kom je te weten wat het voordeel is van winterbanden, waar winterbanden verplicht zijn, wat het verschil is tussen winter- en zomerbanden en hoe je kunt controleren of je winterbanden nog goed zijn.

Download de complete gids
autobandencheck complete winterbandengids

Kenmerken van een winterband

In tegenstelling tot zomerbanden of 4-seizoenenbanden is de winterband gefabriceerd aan de hand van de juiste formule waarmee de auto met zoveel mogelijk grip over een besneeuwd wegdek kan rijden. Het effect van een winterband tijdens de koude perioden van het jaar is te danken aan de sterk verbeterde techniek. Elementen als de breedte van het draagvlak en de rubbersamenstelling zorgen gepaard met de lamellentechniek en de profieldiepte voor een band die opgewassen is tegen de winterse omstandigheden van Nederland en de rest van Europa.

autobandencheck kenmerken van een winterband

Hoe herken je een winterband?

Een winterband wordt herkent aan de hand van het sneeuwvloksymbool op de wang (zijkant) van de band. Dit symbool geeft aan dat de band aan de minimale eisen van een winterband voldoet. Om die reden kan het sneeuwvloksymbool teruggevonden worden op de 4-seizoenenbanden, als deze voldoen aan de winterbandeisen.

LET OP: Vaak wordt de herkenning van een winterband vastgesteld met de M+S (mud + snow) markering. Deze graadmeter komt voort uit de Verenigde Staten maar is NIET relevant voor de kwaliteit van een winterband, omdat de markering door de fabrikant zelf geplaatst wordt.

Autobandencheck sneeuwvloksymbool winterband

Heb jij een specifieke vraag over winterbanden?

Heb je een specifieke vraag over zomerbanden? Stel dan je vraag via het formulier hiernaast en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Stel hier je vraag

Stel hieronder je vraag. We zullen binnen 2 werkdagen antwoord geven op je vraag.