Blogs

5 tips voor het zelf opslaan van autobanden bij u thuis

Zelf opslaan van autobanden bij u thuis, het is zeker mogelijk. Wanneer u ervoor kiest om autobanden thuis te bewaren, dan bespaart u opslagkosten. Daarnaast kunt u de autobanden weer omwisselen op het moment dat het u uitkomt. De vraag is echter vaak hoe autobanden bij u thuis opgeslagen moeten worden? Wanneer autobanden verkeerd op worden geslagen kan dit resulteren in een verkorte levensduur van de banden door bijvoorbeeld uitdroging met als gevolg scheuren. In dit blog geven we u daarom vijf handige tips voor het zelf opslaan van autobanden bij u thuis. Zo bent u gegarandeerd van een langere levensduur van uw autobanden.

autobandencheck tips voor het opslaan van banden

Tip 1: Zelf opslaan van autobanden, voorkom uitdroging en vervorming

Wanneer u zelf banden bij u thuis opslaat, dan is het belangrijkste doel dat u droogrot voorkomt. Normaal gesproken zijn autobanden in beweging en dat zorgt ervoor dat de oliën die zich in het rubber bevinden evenredig over het oppervlak van de band worden verdeeld. Als u de banden voor langere tijd opslaat, dan missen de banden de beweging en worden ze niet meer beschermd door de oliën. Het is dan zaak dat u de autobanden op een andere manier beschermd tegen uitdroging. Verder dient u er bij het zelf opslaan van autobanden bij u thuis op te letten dat de autobanden niet vervormen, want dat veroorzaakt slijtage.

Tip 2: Autobanden zelf opslaan in een beschermende autobandenhoes

Door een bandenhoes om uw autobanden te doen, beschermt u de banden tegen invloeden van buitenaf, zoals zon en licht, waarmee u de levensduur verlengt. Bovendien kunt u dankzij de bandenhoezen, met handvaten eraan, de banden eenvoudiger vervoeren. Een nadeel van bandenhoezen is dat deze niet luchtdicht zijn. Het is daarom aan te raden om de banden eerst te verpakken in plastic alvorens u ze in de bandenhoes plaatst. Daardoor droogt uw autoband minder snel uit, vervliegen de eerder genoemde oliën minder vlug en is de band beter beschermd tegen omgevingsvocht.

Tip 3: Zelf autobanden opslaan in een opslagsysteem is veiliger

Wanneer u autobanden zelf opslaat bij u thuis, dan is het sterk aan te raden om te kiezen voor een goed banden opslagsysteem waarmee u de banden veilig en praktisch opslaat. Denk daarbij aan een bandenrek, een bandenstelling of een velgenboom. Een dergelijk opslagsysteem kunt u het beste gebruiken in combinatie met bovengenoemde autobandenhoezen. Zo zijn uw banden optimaal beschermd en kunt u ze veilig bij u thuis opslaan.

Tip 4: Voorkom vervorming van autobanden door goede opslag

Een banden opslagrek of bandenstelling heeft als voordeel dat het ruimtebesparend is en er netjes opgeruimd uitziet. Het rek of de stelling monteert u namelijk eenvoudig aan de muur. Let er wel op dat wanneer u voor deze opslagmethode kiest u de banden regelmatig anders positioneert. Banden leunen immers op het rek en op elkaar, waardoor vervorming kan optreden. Banden zonder velg kunnen bovendien het beste verticaal naast elkaar worden opgeslagen. Daarmee wordt vervorming voorkomen. Een velgenboom is ook een optie, daarmee worden autobanden praktisch bij u thuis opgeslagen met passende tussenstukjes zodat de banden niet beschadigen. De ideale opslagmethode voor banden met velg. Dankzij de velgenboom vervormen de banden en velgen namelijk niet, ook niet bij een verandering in de luchtdruk van de banden.

Tip 5: Controleer en was uw banden voor het zelf opslaan

Voordat u zelf autobanden bij u thuis opslaat is het van belang dat u de banden goed controleert. Bekijk het profiel en inspecteer het op scheuren en slijtage en controleer daarnaast de bandenspanning en het ventiel. Haal daarbij eventuele kleine steentjes uit het profiel met een platte schroevendraaier, zo voorkomt u dat het rubber uitrekt. Nadat u de banden grondig heeft gecontroleerd is het aan te raden om ze goed schoon te maken, met bijvoorbeeld water en wat zeep. Zorg er in elk geval wel voor dat de banden goed droog zijn alvorens u ze in opslag legt. Noteert u tot slot altijd welke autoband waar vandaan komt (links voor, links achter etc.). Zo legt u altijd de juiste band op de juiste plek. Lees ook onze blog: Wat is de staat van mijn autoband?

Het advies van Autobandencheck.nl is om uw autobanden regelmatig te laten controleren op slijtage, algemene staat en bandenspanning. Wij raden aan om dit minimaal één keer per jaar te doen, zeker wanneer de banden voor langere tijd in opslag bij u thuis hebben gelegen. Wilt u meer informatie, neemt u dan gerust eens contact met ons op.

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

Download whitepaper: onderhoud en vervanging van autobanden